Organize Sanayi Bölgesi, 2.Cadde No:19, Lefkoşa - Kıbrıs Mersin 10 Türkiye ktso@kibso.org

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası Arasında İşbirliği Protokolü

    You Are Currently Here!
  • Home
  • DuyurularKKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası Arasında İşbirliği Protokolü

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası Arasında İşbirliği Protokolü

Bir taraftan “KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” (ki bundan böyle Bakanlık olarak anılacaktır) ile diğer taraftan “Kıbrıs Türk Sanayi Odası (ki bundan böyle Oda olarak anılacaktır) arasında aşağıda gösterilen şartlar dahilinde işbu protokol aktolunur. Şöyle ki;

  1. Protokolün amacı:

Bu protokolün amacı, kayıt dışı işçilik ve kayıtsız yabancı uyruklu işçi istihdamını önlemek, yabancı uyruklu işçilerin çalışma izinlerini tek bir noktadan gerçekleştirerek kayıt altına alıp KKTC çalışma yaşamını ve yabancı işgücü piyasasını disiplinize etmek, devletin kayıt dışılıktan kaynaklanan gelir kayıplarını önlemek ve bunun yarattığı haksız rekabeti ortadan kaldırmak temelinde, Sanayi Odası üzerinden yabancı uyruklu kişilerin çalışma izinlerini yaptırmak isteyen oda üyeleri yabancı uyruklu işçi istihdamına ilişkin izin işlemlerinin, protokol kapsamındaki her üç tarafın da işbirliği içerisinde yürütmesine yönelik uygulama esaslarını düzenlemektir.

  • Kapsam:
  1. Bakanlığın yabancı işgücü istihdam politikaları kapsamında, 63/2006 sayılı “Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası” altında yürüttüğü yabancı uyruklu işçilerin Çalışma İzin İşlemlerine ilişkin (Yabancı Uyruklu İşçi istihdam başvurusu, Ön İzin ve Yatay Geçiş İşlemleri ile Çalışma İzni ve Çalışma İzni Uzatma işlemleri) talep eden Odaya kayıtlı üyeler adına KT Sanayi Odası tarafından yapılması, bu amaçla işverenlerin başvuru forumları ile ekindeki ilgili evrakların KT Sanayi Odası tarafından hazırlanarak Bakanlığın bu amaçla oluşturduğu İzin Merkezine sunulması ve “Bakanlık” tarafından uygun bulunan (onaylanan) başvuruların KT Sanayi Odası tarafından işverenlere ulaştırılması sağlanacaktır.
  • KKTC’ye Sanayi Odasına kayıtlı sektörlerde çalışmak üzere gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları haricindeki ülke vatandaşları (III. Dünya ülkesi vatandaşları) için işverenleri tarafından Çalışma Dairesi Müdürlüğü’nün 26/6/2006 tarihli yazısı uyarınca alınmakta olan teminat uygulaması, KT Sanayi Odası üzerinden çalışma izinlerini yaptırmak isteyen odaya  kayıtlı üye işverenler için, işbu protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kalkacak ve aynı amaçlarla kullanılmak üzere KT Sanayi Odası tarafından odaya bağlı üyeler adına Bakanlığa işbu protokolün uygulandığı tarihten itibaren geçerli olacak şekilde teminat sunulacaktır.
  • KT Sanayi Odası üzerinden işlem yaptıran üye işverenlerin yanında çalışmak üzere KKTC’ye gelen III. Dünya Ülkesi vatandaşlarının işverenlerinin kusuru yüzünden (ön izinle KKTC’ye getirip çalışma izni çıkarmama, çalışma iznini yenilememe, çalışma izni süresinin bitmiş olması, mağduriyet yaşatma) ve/veya başka herhangi bir nedenle çalışma izinlerinin iptal edilmesi ve/veya iş ilişkisinin sona ermesi ve/veya Bakanlığın söz konusu işçilerle ilgili herhangi bir gerekçe ile geri gönderme kararı alması halinde; KKTC’den ilgili ülkeye gidiş uçak bileti masrafları, teminat kullanılmadan, KT Sanayi Odasının üyelerinden tahsil edilmek koşulu ile KT Sanayi Odası tarafından karşılanacaktır.
  • Bakanlık veya Çalışma Dairesi, yukarıdaki bendde izah edilen geri gönderme masrafları ile ilgili gerekli bilgileri ve miktarı yazılı olarak KT Sanayi Odası’na bildirecektir.  Bildirimin yapılması ile ödeme KT Sanayi Odası tarafından üyesinden tahsil edilerek Bakanlığa veya Daireye yapılacaktır. Ödeme yapılmaması halinde teminat Bakanlık tarafından nakite çevrilerek masraflar karşılanacaktır.
  • III. Dünya ülkesi çalışma izinlilerin ülkelerine gidiş uçak masraflarının Bakanlık emrine verilen teminattan daha yüksek miktarlara ulaşması halinde KT Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde hareket edecek olup gerekli önlemleri alacak ve/veya üyesinin ivedilikle gerekli ödemeyi yapmasını sağlayacaktır. Oluşacak ve/veya oluşması muhtemel zarar/ziyanın taraflar tarafından karşılanmaması halinde işbu protokolün 4. maddesi altında yer alan hüküm uygulancaktır.
  • İşbirliği ve Koordinasyon:
  1. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda Bakanlık ile taraflar işbirliği içerisinde çalışacaklardır. Bakanlık odaya kayıt zorunluluğu olan işverenlere ait yabancı uyruklu işçilerin izin müracaatlarını KT Sanayi Odası’na yönlendirecek olup tamamlanmış izin işlemleri ve/veya işlemlerini KT Sanayi Odası’na teslim edecektir.
  • Taraflar, işverenler adına başvuruların hazırlanması ve yabancı uyruklu işçilerin izinlendirilmesi amacıyla gerekli belgelerin temini, Bakanlığa sunulması ve Bakanlık tarafından tamamlanan işlemlerin işverenlere ulaştırılması için gerekli idari düzenlemeyi yapacaktır.
  • Bakanlık, oda üyelerinin iş kapasiteleri hakkında sürekli bilgi talebinde bulunabilecektir. Taraflar Bakanlığın bu taleplerini her defasında makul sürede yanıtlayacak ve detaylı raporlandıracaktır.
  • Bakanlık ve taraflar kısa, orta ve uzun vadeli işgücü analizleri yaparak Odaya kayıtlı üye işverenlerin yanında çalışan III. Dünya Ülkesi vatandaşlarının sayılarını, işyeri çalışanları sayısına göre düzenleyecek tedbirler ile KKTC’deki toplam çalışma sürelerinin belirlenmesi konularında ortak çalışma yürüteceklerdir.
  • KT Sanayi Odası hiçbir şekilde üyelerinin işyerlerinde veya işlerinde tüm çalışanların III. Dünya Ülkesi vatandaşı çalışanlardan oluşmasına müsaade etmeyecek ve sektörde çalışmak isteyen KKTC vatandaşlarının istihdam imkânları için Bakanlıkla istişare içerisinde çalışmalar yaparak gerekli uyarı ve zorlayıcı tedbirleri alacaktır.
  • KT Sanayi Odası, üyelerinin, Bakanlığın çalışma gün ve saatleri konusundaki mevzuat ve uygulamalarına uyması hususunda Bakanlık ile işbirliği içerisinde çalışacak, Bakanlığın aldığı kararlarla ilgili duyurular KT Sanayi Odası tarafından üyelere iletilecektir. Çalışma gün ve saatleri konusundaki mevzuat ve uygulamalara uymadığı tespit edilen oda üyelerinin ön izin işlemleri 3 ay süre ile yapılmayacaktır.
  • Taraflar, oda üyelerinin, işyerlerinde çalışmak üzere KKTC’ye gelen III. Dünya Ülkesi vatandaşlarını, izin süresi bitmeden durdurup ülkeden çıkışını sağlamama ve bunu alışkanlık haline getirmeleri durumunda, bu üyelere yeni ön izin verilmemesi konusunda ortak çalışma yürütecektir. Ayrıca Bakanlık tarafından belirli periyodlarda, bu durumda olan üyelerin görülebileceği bir liste oluşturulacak ve bu liste KT Sanayi Odası’na iletilerek listede yer alan üyelere 3 ay süre ile ön izin onayı verilmeyeceğinin bilinmesini sağlayacaktır.
  • KT Sanayi Odası, üyelerinin yanında çalışmak üzere KKTC’ye gelen III. Dünya Ülkesi vatandaşlarına, KKTC’deki çalışma hayatı ile ilgili ve/veya hak ve yükümlülükleri ile ilgili, anlayacakları lisanda, bilgilendirici el kitabı ve/veya broşür hazırlayıp eğitimler düzenlemesine yönelik üyelerine öncülük edecektir.
  1. KT Sanayi Odası, üyelerinin yanında çalışmak üzere KKTC’ye gelen yabancı uyruklu çalışanlarına yeterli ve sağlıklı barınma yeri sağlıyor olup olmadığını kontrol etmekle yükümlü olacaktır. Bakanlık, uygun ve gerekli görmesi halinde, üyelerin yabancı uyruklu çalışanları için yeterli ve sağlıklı barınma yerine sahip olduğunu temel sağlık hizmetleri dairesinden kanıtlamasını KT Sanayi Odası aracılığı ile talep edebilecektir.
  • KT Sanayi Odası üyelerinin daha önceden bireysel olarak vermiş oldukları teminatlar, süresi dolana kadar devam edecek olup KT Sanayi Odası sorumluluğunda olmayacaktır. Protokolün uygulamaya alınmasından itibaren gerçekleştirilen işlemler KT Sanayi Odası’nın sorumluluğuna girer ve KT Sanayi Odası’nın verdiği teminatla güvence altına alınır. Oluşacak ve/veya oluşması muhtemel zarar ziyanın taraflar tarafından karşılanmaması halinde işbu protokolün 4. maddesi altında yer alan hüküm uygulanacaktır.
  • İşbu protokol kapsamında taraflar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından KKTC’de yerli iş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya ve işsizliği önlemeye dönük projelerin ve otomasyon sistemlerinin hayata geçirilmesi için birlikte hareket edecekler ve bu konuda hazırlanacak proje ve politikaları destekleyeceklerdir.
  • Protokolün Asli Unsurları ve Yükümlülükler:
  1. Bakanlık ve taraflar işbu protokolün yürütülmesi ve ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü hususunda birlikte hareket edeceklerdir.
  • Taraflar oluşacak ve/veya oluşması muhtemel zarar ziyanı herhalukarda tazmin ile yükümlüdürler. Zarar ziyanın tazmin edilmemesi halinde ve/veya geciktirilmesi ve/veya zarar ziyanın tazmin edilemeyeceği belirtilerinin oluşması halinde Bakanlık işbu protokolü tek taraflı olarak fesh edebilecektir.
  • Protokolün sona ermesi halinde işbu protokolden önce ve sonra taraflara ait tüm mali yükümlülükler devam eder ve tüm mali yükümlülüklerden KT Sanayi Odası’nın ayrıca sorumlu olacağını kabul ve taahhüt eder.
  • Yürürlülük ve Süre:

Beş madde ve dört sayfadan ibaret olan işbu protokol …../…../2023 tarihinde 2 orijinal nüsha olarak taraflarca imzalanmış olup, taraflardan birinin protokolün sona ermesine ilişkin yazılı talebi olmaması halinde aynı şartlarla devam eder.

leave a comment

WhatsApp