Organize Sanayi Bölgesi, 2.Cadde No:19, Lefkoşa - Kıbrıs Mersin 10 Türkiye ktso@kibso.org

Merhaba,

Sanayi Odası olarak, siyaset kurumunun ülke ekonomisinin ve üretimin önünü açmak yerine, sorun üreten, sürekli kriz yaratan yapıdan bir an önce çıkmasını beklemekteyiz. KKTC siyasilerinin ülkemize kaybettirdiği zaman ve mali imkanların telafisinin olmadığını hatırlatmak istiyoruz.

Hükümetin, Odamızla istişare içerisinde KKTC’de üretimin korunması ve desteklenmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yapması ve başta stratejik ürünler olmak üzere, üretim sektörlerinin geliştirilmesine yönelik politikaları hayata geçirmesi gerekmektedir.

Bununla beraber anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin, KKTC’de sanayi sektörüne yönelik ayırdığı kaynakların artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. TC’nin 5 yıldan bu yana sanayi sektörü için ayırmış olduğu kaynakların, toplam aktarılan kaynak içerisindeki payı %2’dir. Ülkemiz üretiminin geliştirilmesi noktasında bu kaynağın artırılması büyük önem arz etmektedir.

Sanayi Odası olarak, son bir yıl içerisinde özellikle sanayi sektörümüzün mevcut durumunun detaylı analizini yapmak ve sanayi envanteri oluşturmak amacıyla yoğun çalışmalar yapılmıştır. Bu süre içerisinde Odamız bünyesinde Sanayi Sicili/Kapasite Raporu birimi kurarak, hemen hemen tüm sanayi işletmelerimizi ziyaret etmek suretiyle, kapasite raporu çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında TOBB bizlere teknik destek sağlamıştır.

KKTC sanayisinin sektör ve ürün bazlı detaylı analizi yapılmıştır. Bu analizler ışığında, sektörlerimizin bilimsel temelli sorunlarının tespit edilmesi, ileriye dönük strateji belirlenmesi mümkün olabilecektir. Özellikle atıl kapasite de dikkate alınmak suretiyle, ülkemizdeki teşvik politikalarının tekrardan düzenlemesinin de önünün açıldığına inanmaktayız.

Bu aynı süre içerisinde üyelerimizin yabancı çalışan izinleri işlem maliyetlerinin azaltılmasına yönelik, KTİMB işbirliği içerisinde Oda bünyesinde “Çalışma İzinleri” birimi kurulmuş ve üyelerimizin bu yöndeki ihtiyaçlarına destek verilmeye başlanmıştır.

Yıllardır sanayi sektörünün kangren sorunu haline gelen, Organize Sanayi Bölgeleri konusunda bölgelerin altyapı ihtiyaçları, temizlik, güvenlik ve yönetim gibi konularda daha etkin çalışmalar yapılabilmesi adına Sanayi Bölgeleri birimi de oluşturulmuştur. Bu kapsamda hemen hemen tüm OSB’lerde temizlik faaliyetlerinin ilgili bölge belediyeler ile işbirliği içerisinde yapılması, Alayköy OSB’nin telleme projesinin yapılması, ihale aşamasına getirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca Bölgelerin altyapı ihtiyaçlarının tespit edilerek, hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar yapılmış, OSB Yasasının değiştirilmesi konusunda baskı unsuru olunmuştur.

Bir yıl içerisinde ağırlıklı olarak Odanın altyapısının geliştirilmesi için öncelikli konularla ilgili yeni birimlerin oluşturulması veya mevcut birimlerin güçlendirilmesi sağlanmıştır.

Önümüzdeki süreç içerisinde aşağıdaki konular üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarımızı devam ettirmek arzusundayız;


1. Enerji Maliyetleri:


Sanayi Sektörüne yönelik elektrik teşviğinin geliştirilmesi ve sanayi sektörüne yönelik 10 MW Yenilenebilir Enerji kotası verilmesi

2. Organize Sanayi Bölgeleri:


OSB Yasasının değiştirilmesi, acil ihtiyaç duyulan altyapı ihtiyaçlarının ihale aşamasına getirilmesi, yeni kurulacak OSB’lerde Sanayi Odası’nın etkin rol almasının sağlanması

3. Sanayi Politikaları:


Sanayi kapasite raporları dikkate alınmak suretiyle, bilimsel temelli sanayi sektöründe teşvik sisteminin geliştirilmesi, atıl kapasite olan sektörlerde teşviklerin kaldırılması, 2023 – 2028 Sanayi Stratejisi raporunun oluşturulması ve devlet politikası haline gelmesi, ithal ikamesi yapılabilecek ürünler çalışmasının raporlaştırılması

4. İhracatın Geliştirilmesi:


TİM ile işbirliği içerisinde Kuzey Kıbrıs İhracatının Geliştirilmesi çalışmalrının yapılması, Londra Ticaret heyetinin haricinde potansiyel ülkelere heyetlerin organize edilmesi, ihracat danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi, başta navlun destekleri olmak üzere ihracata yönelik destek mekanizmasının etkinleştirilmesi.
İhracatla ilgili yapmakta olduğumuz çalışmalar içerisinde TİM’in gerek personelimizin eğitimi, gerekse organize etmekte olduğumuz Londra Ticaret heyeti konusunda destekleri için de teşekkür etmek istiyorum.

5. Kamuoyunda Yerli Ürün Algısının Geliştirilmesi:


yerli üretimin öneminin daha etkin bir şekilde yer almasını sağlamak ve yerli ürün tüketimini teşvik etmek amacıyla basın yayın organları, sosyal medya ve diğer mecralar kullanılarak etkin bir yerli ürün kampanyasının uygulanması.

Ali Kamacıoğlu
Yönetim Kurulu Başkanı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası

WhatsApp