Organize Sanayi Bölgesi, 2.Cadde No:19, Lefkoşa - Kıbrıs Mersin 10 Türkiye ktso@kibso.org

Oda Genel Sekreterimiz Belgin Özoğul BRT’deki Sektörel Programına katıldı

    You Are Currently Here!
  • Home
  • haberOda Genel Sekreterimiz Belgin Özoğul BRT’deki Sektörel Programına katıldı

Oda Genel Sekreterimiz Belgin Özoğul BRT’deki Sektörel Programına katıldı

“Sanayi Odası olarak misyonumuz daha fazla ihracatçı ve yüksek katma değerli ürünlerle, daha çok ihracat gerçekleştirmek böylece KKTC ekonomisinin büyümesine, kalkınmasına katkı sağlamaktır.

TC Lefkoşa Elçiliği, TC Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteği ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası organizasyonunda Türkiye de düzenlenen fuarlara katılarak Kıbrıs Türk sanayicisinin ürünlerini dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarla buluşturuyoruz. Fuar organizasyonları Sanayi Odası’nın en önem verdiği konulardan biridir. Uluslararası fuar organizasyonları ile hem yerli ürünlerimizi ve Kuzey Kıbrıs’ı dünyaya tanıtıyoruz hem de rakiplerimizi, yeni ürünleri, teknolojiyi yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Odamız KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, 2007 yılından bugüne kadar 400 üyesinin 60 a yakın farklı fuar organizasyonlarına ve ticari heyete katılımını sağlamıştır.

KTSO, TC Lefkoşa Elçiliği, KKTC Ekonomi Bakanlığı ve TİM ‘le işbirliğiyle Türkiye’ye yapılan ihracatın artması için çalışmalar yapmaktadır.

Üreticilerin ihracat yaptığı gün almaya hak kazandığı ihracat teşvik desteği gecikmeli olarak ihracat yapılan günkü kurdan hesaplanarak TL olarak verilmekte, üretici reel teşvikini alamamaktadır. İhracatçılara hak kazandığı Navlun iadesi, İhracat Teşvik Desteği, fuar ve diğer ihracat destek ödemelerinin ivedilikle, zamanında, düzenli ödenmesi ve ihracata yönelik teşviklerin çeşitlendirilmesi ve bütçesinin artırılması gerekmektedir. Teşvik politikalarının bütünlüklü olarak gözden geçirilerek tek bir merkezde toplanması, sektörel teşvik politikalarının oluşturulması ve üreticinin maliyetine olumsuz etki eden faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

İhracat yapan sanayicilerimize uzun vadeli faiz destekli ihracat kredisi verilmelidir. KKTC’de ihracat kredisi yok denecek kadar azdır; TC ‘de ihracat kredileri toplam kredilerin %10’nunu oluşturmaktadır.

İngiltere pazarı, geleneksel ticari bağlar ve Kıbrıslı nüfusun boyutu nedeniyle KKTC ihracatçıları için önemli bir pazardır. Kıbrıslı Türklerin yoğunluğu nedeniyle yöresel yiyeceklere büyük talep bulunmaktadır. Brexit sonrası İngiltere’ye ihracat yapan üreticilerimiz %14 ihracat teşvik desteğini alamamaktadır. İhracatçımızın ihracat desteğinden yararlanamaması üreticiyi dolayısıyla üretimi zor duruma sokmaktadır. AB ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması yapılmış ve gümrük birliğiyle ihracat-ithalat eskisi gibi devam etmektedir. Tüzükte AB üye ülkelere ihracatın yapılması fıkrasına İngiltere’nin de dahil edilmesi için bu fıkranın tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.

Turizm ve yükseköğrenim sektörleri ülke ekonomisi için hizmet ihracatı yapmaktadır. Turizm yoluyla elde edilen döviz gelirleri bir tür ihracattır. Ülkeye gelen turistlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğrudan ve dolaylı olarak yaptıkları her tür harcamalar, aynen mal ihracatında olduğu gibi döviz arzı yarattığından, ülke ekonomisi açısından ihracat olarak nitelendirilir. Turizmin ülkenin döviz gelirlerini arttırması ve ödemeler dengesine olumlu katkısının olabilmesi için elde edilen döviz gelirleri yurtiçinde kalmalıdır. Lokomotif sektörlerin arkalarına sanayi vagonunu takmayı unutmaması gerekmektedir.”

leave a comment

WhatsApp