Organize Sanayi Bölgesi, 2.Cadde No:19, Lefkoşa - Kıbrıs Mersin 10 Türkiye ktso@kibso.org

KTSO: “Hayvancılık ve süt ürünlerinde kırmızı alarm”

    You Are Currently Here!
  • Home
  • Basin BildirileriKTSO: “Hayvancılık ve süt ürünlerinde kırmızı alarm”

KTSO: “Hayvancılık ve süt ürünlerinde kırmızı alarm”

Yüzlerce yıllık kültürel mirasımız olan hellimin uzun mücadeleler sonucunda kazandığımız haklarını ve marka değerini gerektiği gibi kazanca çeviremiyoruz.
Ülkemizdeki süt fiyatları üç yıl önce dünyadaki süt fiyatlarının yüzde 50 altında iken, yanlış uygulanan politikalar sonucunda bugün çoğu AB ülkesinin üzerinde fiyatlara geldi. Bir ay içerisinde çiğ süt fiyatı iki kez artmıştır. Hellim şu an maliyetlerimizin yüksekliği nedeniyle satılamama riski ile karşı karşıyadır. Bu süreç, aynı denklem içinde olan hayvancı için de kırmızı alarmıdır.
Üretmenin son derece zor ve meşakkatli bir süreç haline dönüştüğü, ekonomik krizin ağırlaştığı, girdi maliyetlerinin her gün daha da arttığı ülkemizde, yılda 160 Milyon litre çiğ süt üretilmekte ve tüm bu olumsuz şartlara rağmen elde edilen süt, fabrikalarımızda işlenerek % 65’i süt ürünü olarak ihraç edilmektedir.
Geldiğimiz noktada ihracat lideri olan hellimin ambargolara rağmen zor elde ettiğimiz pazarlara erişimini kaybedeceğiz. Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak, ülkenin en önemli ihraç kalemi, halkımızın ise en çok tükettiği temel gıda ürünlerinin başında gelen hellimin, karşı karşıya bulunduğu sıkıntıların aşılması adına hükümetimizi uyarıyor ve alınması gereken tedbirleri ivedilikle almaya çağırıyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

leave a comment

WhatsApp