Organize Sanayi Bölgesi, 2.Cadde No:19, Lefkoşa - Kıbrıs Mersin 10 Türkiye ktso@kibso.org

KKTC’ye yönelik Türkiye Eximbank Kredileri Tanıtım Toplantısı Ekonomik Örgütler Platformu öncülüğünde düzenlendi

Eximbank tarafından Concorde Otel’de 28 Temmuz’da Eximbank Kredileri tanıtımı için düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını Ekonomik Örgütler Platformu Dönem Başkanı ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu yaptı.

Kamacıoğlu konuşmasında, her ülkenin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olmasının önemini açıklarken, ülkedeki güç birliğini sağlamak ve ülke ekonomisini güçlendirmek amaçlı çalışmaların yürütülmekte olduğunu ve ihracatın ekonomik gelişimin en önemli adımı olduğunu belirterek, “Göreve geldiğim günden beri ihracatın gelişmesi için mücadele veriyorum ve vermeye de devam edeceğim” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da ekonomik şartların değişmesi için çalışmaların hali hazırda sürdürüldüğünü, planlamanın yanı sıra finansmanın da düşünülmesi gerektiğini belirtti. Üretimin çeşitlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemini vurgulayan Bakan Amcaoğlu toplantılarda atılacak adımların ülke ekonomisi için hayırlı olmasını diledi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de, kamu yatırımları, bütçe açığı ve Türkiye’deki iş olanaklarından yararlanması için çalışmalar yapıldığını belirttiği konuşmasının ardından KKTC’deki insan hareketliliğinin yeniden başladığını, turizm ve yükseköğrenimdeki rakamların 2020 yılındaki oranlara dönmeye başladığını dile getirdi. Başçeri, Türk Eximbank’ın şimdiye kadar KKTC’de ihracatçılara ayrılan kredi limitinin sadece düşük bir miktarının kullanılması ardından kullanımın nasıl yükseltilebileceğinin bu toplantılarla değerlendirileceğini belirtti. Hedefin kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomiyle devam eden bir KKTC için ürün yelpazesinin genişletilmesini ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin arttırılması için kredilerin kullanılabileceğini belirtti.

Toplantıda son konuşmayı yapan Başbakan Ünal Üstel de, Covid-19 ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanan ekonomik küçülmenin durdurulması için faiz destekli kredi paketleri kapsamında 600 civarı işyerine yaklaşık 1 buçuk milyar civarında bir finansman sağlandığını belirtti. Piyasanın daha da hareketlenmesi için, 140 milyonluk kredi fonu açıkladıklarını, işletmeler için 6 ay ödemesiz düşük faizli krediler sağlanacağını söyledi. Başbakan, bunun yanı sıra ihracatın şart olduğunu, ambargolar altında olunmasına karşın Türkiye ve Büyükelçi Ali Murat Başçeri ile zorlukların aşılmasına çalışıldığını anlattı.Başbakan Üstel, ülkenin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitimin yanı sıra Eximbank kredileri ile ihracatın da artırılacağını, daralan ekonominin istenilen noktaya taşınacağını belirtti.   

Açılış konuşmalarının ardından sektör temsilcileri ile Türkiye Eximbank yetkilileri arasında toplantılara geçildi. Eximbank tarafından yapılan sunumun ardından sektör temsilcileri kaygıları belirtilip soruları Eximbank yetkilileri tarafından yanıtlandı.

leave a comment

WhatsApp